Bee Kind logo

Vi hyller biene og birøkterne

Tidlig våren 2019 kom det i stand en idé om å sponse to bikuber med bifolk.

Det har vært prosjektmøter, besøk i bigården og birøkterne har opplyst og engasjert mange av it’s timeout sine følgere i sosiale medier gjennom sommeren. De har også hatt besøk av engasjerte barn og hatt innslag i Sørlandssendinga for noen uker siden. 

Her kommer noen tanker fra de to om hvordan birøkterlivet har vært hittil.

Hva er det mest fascinerende ved å jobbe med bier?

– Det er så mangt, det å stå blant så mange summende bier og føle seg trygg inni drakten. Det er lukten av voks, pollen og honning.  Det er å følge med fra dag til dag og uke til uke, på hva som skjer og hva de bygger og skaper.

Hva er vanskelig med å være birøkter?

– I vårt tilfelle; som studenter, som bor i en båt uten bil, så er nok den største utfordringen logistikk. Men det gjør at vi stadig må være løsningsorienterte, som for eksempel da vi skulle frakte honningen fra bigården til slyngen. Da skatet Alf med ca 35 kg honning gjennom Kristiansand by. Eller så har vi gode venner og hjelpere som har stilt opp med transport og lagerplass i ny og ne.

Alf frakter honning på skateboard

Hva har dere erfart og lært om dere selv som team? 

– Teamet her er først og fremst biene…. I utgangspunktet er birøkt en enkvinne-/ enmannsjobb, men vi har delt på rollen som birøkterens gode hjelper. Vi hadde et ønske og en forventning om at vi skulle får veeeldig mye honning, og ble nok litt skuffet over at det tok så lang tid før de kom i gang (lenger tid enn i andre bigårder). Så en liten dose lærdom om forventningsstyring har vi nok fått med oss videre. 

Kan ledere og team lære noe av bifolket?

– Det vil vi tro, men dette er det nok dere i it’s timeout som har mest peiling på. Bier er genetisk sammensatt slik at de heller ofrer seg for sin egen søster (alle de andre arbeiderbiene), enn å tenke på seg selv først. Dette er jo ekstremt, men jeg tenker at alle som er i team har godt av å ta en for laget i ny og ne. Også er biene avhengig av kommunikasjonsoverføring når det gjelder hvor det finnes blomster og når det er fare. Alle deler kunnskap med alle.

Birøkteren fikser i bikuben

Hva kan andre virksomheter gjøre for å slå et slag for bier og blomster til neste år?

– Vi ser at det er flere og flere bedrifter som har bikuber og lager grønne soner på taket eller utenfor arbeidsplassen. Honningbier er kun én av de 208 bieartene vi har i Norge. De fleste biene vi har er solitære og avhenger i større grad av en gjemmeplass og av større grøntområder i byene. Så det er viktig å være med på å støtte grønne lunger i tettbebygde strøk. 

Hva skjer med biene fremover?

Biene som it’s timeout har sponset er nå sukret inn for vinteren. Det betyr at vi har gitt hver kube ca 16-20 kg sukkerlake, som en erstatning for den honningen vi har tatt. De trekker sukkeret inn i kuben og bruker det gjennom vinteren, helt fram til selja spretter i mars/april. Vi lar biene stå mest mulig uforstyrret fra nå av til våren, de klarer seg godt på egenhånd og holder 25 +/- grader inni kuben hele vinteren. Og neste sommer er det på’n igjen. Kanskje skifte dronninger, vi får se.


Vi er veldig takknemlige for den oppstartshjelpen vi har fått, og at dere har spredd det gode budskap om å ta vare på de superviktige pollinatorene våre. Takk for oss og alle biene våre!

Trude og birøkteren med it's timeout-biene

If all the insects were to disappear from the earth, within 50 years all life on earth would end. If all human beings disappeared from the earth, within 50 years all forms of life would flourish. – Jonas Salk

På sponsorbesøk i bikuben

I starten av juni tok Trude fra it’s timeout turen ned til birøkterne og bifolket for å se prosjektet med egne øyne. Og for å gi birøkterne en hjelpende hånd i det daglige arbeidet med biene.

Her var det bare å ta på seg bihatten og forsøke å legge frykten til side. Heldigvis ble frykten rask byttet ut med barnslig glede, fascinasjon for den effektive organisasjonen og en ny respekt for naturen.

Verden trenger flere bier

Johanna og Alt valgte å starte med bier av forskjellige grunner. Den viktigste drivkraften var kanskje kloden. De ønsket å bidra til å øke antallet pollinatorer, noe som sårt trengs.

Norge trenger faktisk over 30 000 nye bikuber.

I tillegg synes de birøkting er en fascinerende hobby som både krever og gir ro i sjela. Og en hyggelig bieffekt er jo all den deilige honningen!

Det er vanskelig å ikke bli fascinert av det summende samfunnet – og lett å trekke noen paralleller til det vi i it’s timeout jobber med i hverdagen. Vi gleder oss til fortsettelsen.

Bier i arbeid

Vil du ha innblikk i hvordan bikuben fungerer? Følg med videre på birøkternes egen hjemmeside.

Bee kind!

Bee Kind logo