De gode samtalene skjer ofte utenfor kontoret

De gode samtalene skjer ofte ute

Etter mange år med lederutvikling og som leder selv, har jeg lært at de mest givende samtalene ofte er dem som foregår utenfor arbeidsstedet.

Jeg har erfart at det å komme seg ut av kontoret, kan ha en forløsende effekt. Når man går side om side, i stedet for å sitte ansikt til ansikt over et skrivebord, senkes terskelen for å snakke. Man går fra å være leder og ansatt til å være to jevnbyrdige turgåere.

Sett av tid til en bryggesleng

Jeg inviterer ofte til walk and talk når jeg er ute og jobber med ledere. Det kan for eksempel være på bryggen i Bergen, opp Akslafjellet i Ålesund eller rundt Akershus festning i Oslo.

Denne tradisjonen har jeg tatt med meg fra den tiden da jeg selv var leder. Hver måned satte jeg av tid til det vi kalte bryggesleng. Jeg og medarbeideren slang på oss turskoene og gikk fra kontoret og ned til brygga. En spasertur på omtrent 20 minutter tur-retur.

Turen hadde ingen agenda annet enn å være til stede for medarbeideren. Å gi han muligheten til å lufte tankene – om han ønsket det.

Noen ganger hadde han mye han ville prate om. Det kunne være om familien eller noe han opplevde som vanskelig på jobben. Eller det kunne være ting han gledet seg til og drømte om.

Andre ganger hadde ikke medarbeideren noe å ta opp i det hele tatt, og da ble turen til en forfriskende spasertur med prat om vær og vind og løst og fast.

Å lytte er like viktig som å prate

En bryggesleng jeg husker spesielt godt, er den som foregikk i fullstendig taushet – iallfall de første 18 minuttene. Det var ikke før vi nesten var tilbake på kontoret at medarbeideren åpnet seg. Det var noe han måtte fortelle. Noe som var viktig for ham at jeg som leder visste. Og som sannsynligvis ikke var så lett for ham å si.

De to minuttene var kanskje mer verdifulle for ham enn en times medarbeidersamtale over skrivebordet. I en klassisk medarbeidersamtale – styrt av meg som leder og mine fastsatte spørsmål – ville han muligens aldri fortalt meg det han fortalte.

Disse bryggeslengene har lært meg noe viktig. Nemlig at bare det å være der for kollegaen din – uten antakelser og baktanker eller en mal – kan være mer verdifullt enn du aner. For det å faktisk lytte til det kollegaen din sier, og ikke bare være opptatt av det du selv vil si, kan gjøre at du finner gull.

Jeg brenner for at flere ledere og medarbeidere aktivt setter av mer og fast tid til en timeout – en pause i frisk luft som gir rom for den gode samtalen i den digitale hverdagen.

Kall det gjerne en it’s timeout-out.

//Trude

Dette innlegget er SAMskapt med Magnus Liøkel fra Sommerfuglen Media.

Trude Falck Bjånes

Trude Falck Bjånes

Gründer og daglig leder