Få med deg fnyserne

Ingen fnyser mer enn kua

Det er lett å la seg vippe av pinnen av de såkalte fnyserne – spesielt de høylytte og autoritære. Hvordan kan du som leder få fnyserne med deg?

Du har sikkert opplevd dem allerede. Kanskje under mandagsmøtet eller den årlige teambuilding-turen. Der sitter de – på bakerste rad – og rister på hodet, himler med øynene og blåser i nesa over det du sier. Fnyserne.

Kommunikasjon? Fnys!

Jeg og mine samarbeidspartnere har blitt kjent med mange fnysere opp gjennom årene. Både i vårt arbeid med lederutvikling, teamutvikling og strategiplaner. Og selv om fnyserne kommer i mange former, kjenner vi dem igjen når vi ser dem.

De sukker når vi nevner ord som teamarbeid og lagånd. Slikt fjas hører jo bare til i barneidretten, og er ikke noe vokse, oppegående folk driver med.

De blåser i nesa når vi snakker om sårbarhet i lederskapet. Følelser hører i beste fall til hjemme – innenfor husets fire vegger. Vi kan jo ikke sitte her med tepper og stearinlys og tro at vi blir bedre ledere av den grunn.

Når vi nevner ord som kommunikasjon og presentasjon, er det like før de fnyser seg ihjel. Å kommunisere har vi jo kunnet siden vi lærte å prate og skrive. Uansett er det jo ingen som hører på meg allikevel. Og ikke f… om jeg reiser meg opp og presenterer noe. Fnys!

Fnyserne vil bli sett og hørt  

Når vi kommer tettere innpå fnyserne, viser det seg ofte at de bare vil bli sett, hørt og anerkjent. Mange av dem har dårlig kjemi med lederne eller kollegene sine – og har lagt seg for vane å sette på seg denne fnysemasken når de føler seg dårlig behandlet eller lite verdsatt.

Mange fnysere er også skeptiske til å prøve nye ting. De skjønner ikke hvorfor vi skal forandre eller forsøke å forbedre. Vi spurte to fnysere i et team hva den gjentatte fnysingen egentlig handlet om. Han ene ble rød, svelget og sa: “Jeg føler jeg ikke henger med på alt dette digitale. Jeg er redd for å gå ut på dato.”

Venn eller fiende?

I møte med fnyserne er det viktig at du som leder ikke lar deg irritere. Eller at du setter dem i båsen for de kronisk negative og alltid motarbeidende, lar de ta mye plass eller at du overser dem. Dette kan gjøre vondt verre.

Forsøk heller å forstå dem. Få dem i prat, hør hva de har å si. Våg å spørre hva dette egentlig handler om. Og ikke vær redd for å fortelle – på en ålreit måte – hvordan du oppfatter fnysningen og hvordan den påvirker relasjonen deres. For ofte er ikke fnyserne klar over disse virkningene.

Finner du årsaken til fnysingen, kan du som leder faktisk få verdifull informasjon som du kan gjøre om til noe positivt. Samtidig lærer du hvordan du skal kommunisere med fnyserne og slik sett gjøre arbeidsmiljøet bedre.

Lar du dem i stedet få holde på, kan fnysingen ofte skape ringvirkninger og surne til stemningen blant de ansatte. Dermed kan tilliten og autoriteten din som leder svekkes. Og er det noe en leder ikke klarer seg uten, er det nettopp tillit.

Lærdommen er altså: Ikke fnys av fnyserne. Få dem med deg.

Les også: Tre tips for å bli en tryggere leder.

Dette blogginnlegget er SAMskapt med Magnus Liøkel i Sommerfuglen Media.