Hverdagsledelse går vel aldri av moten – eller?

De to kursholderne i hverdagsledelse, Trude og Siri

Vi valgte å kalle en spade for en spade, og hverdagsledelse for hverdagsledelse. Det angrer vi ikke på i dag. 

For seks år siden, da jeg og Siri fra Livet&Lederskapet satte oss ned for å sy sammen konseptet vårt, hadde vi store, flotte ord i tankene. Leadership ditt. Management datt. Det var jo så mange fancy uttrykk mange andre brukte. Men passet de egentlig for konseptet vårt?

Ledelse foregår hver dag 

Vi tok et steg tilbake og så på hva konseptet vårt egentlig handlet om. Det dreide seg ikke om å trene ledere til å stå på de store scenene, eller om å mate dem med svevende teorier som raskt ble glemt når de kom tilbake til det travle kontoret. Det dreide seg om å være den gode lederen, rollemodellen, veiviseren og inspiratoren som er til stede i hverdagen. På kontoret. På møterommet. Ved kaffemaskinen.

Og selv om det stred mot alle trender og moteord, valgte vi å kalle konseptet akkurat det det var. Hverdagsledelse. Vi var fornøyde med valget, men likevel redde for om folk kom til å melde seg på et kurs med en så “traust” tittel. 

“Kan hun ikke hverdagsledelse en gang?” 

Som vi hadde fryktet, gikk det litt trått i starten. Ledere var skeptiske til å melde seg på noe som virket så banalt og selvsagt. 

En toppleder i en stor norsk virksomhet sa til oss etter endt kurs at hun ikke turte å skrive inn i kalenderen at hun skulle på kurs i hverdagsledelse. 

– Tenk hva teamet mitt hadde tenkt da. Kan hun ikke hverdagsledelse en gang? Hva er det hun kan da, med den lønna og tittelen?

Uansett om man er toppleder for en internasjonal organisasjon eller mellomleder i en lokal bedrift, er daglig ledelse en essensiell del av jobben. Det handler om å legge til rette for gode og kreative team som står skulder ved skulder, spiller hverandre gode og kjenner mestring. Det handler om å se, høre og anerkjenne. Om å gi og få tilbakemeldinger. Om kunsten å være tydelig og krevende, samtidig som man er inkluderende, involverende og står til tjeneste. 

Det er alle disse små nyansene som skiller den gode hverdagslederen fra den dårlige. Derfor må vi tørre å snakke om dem – og ikke minst sette av tid til å trene på dem. For det spiller liten rolle om du holder en knakende god tale på den årlige kick-offen, hvis du ikke vet hvordan du får med deg folka dine i det daglige. Og det hjelper lite å nevne visjonene, verdiene og strategiene et par ganger, for så å anta at folka husker dem og står bak dem. Det krever arbeid hver dag. 

«Lederutvikling er en livslang reise – ikke en snartur innom.» 

En hyllest til alle ledere 

Nå, seks år senere, er vi glade for at vi valgte tittelen Hverdagsledelse. Og det at vi i dag holder fullbooka kurs og foredrag over hele landet, er et tegn på at ledere og ledergrupper forstår at det er dette god ledelse handler om. Og at de faktisk må sette av tid til å forbedre det hverdagslige lederskapet. 

En mellomleder med ansvar for 70 personer sa til folka sine: 

– Jeg skal på kurs i hverdagsledelse. Når jeg kommer tilbake på jobb, skal dere merke forskjell. Jeg skal fortelle dere hva jeg har lært og hva jeg vil trene på. Og jeg trenger at dere hjelper og heier slik at jeg kan endre meg. 

Modig sagt av en modig leder. Vi ønsker å takke han og alle de andre lederne som har våget å bli med på reisen. Som har åpnet opp og delt historier og vist hva de frykter, sånn på ordentlig. Og som har latt oss få ta et dypdykk ned i lederhverdagen deres. 

Vil du vite mer om hvordan vi jobber med ledergrupper? Les innlegget Slik skaper vi effektive og samkjørte ledergrupper

På tide å finne på noe nytt?

En bransjekollega vi møtte i sommer, lurte på om det snart var på tide å “ta en pause” fra dette hverdagslederkonseptet og heller finne på noe nytt. Svaret på det var nei.

Kurset er selvsagt ikke nøyaktig det samme som det var for fem år siden. For hver nye historie og erfaring blir kurset litt rikere. Vi justerer og forbedrer innholdet kontinuerlig. Men konseptet er og forblir det samme. 

For er det én ting vi er sikre på, er det at god hverdagsledelse aldri vil gå av moten. Uansett hva den siste trendrapporten sier, kommer det nemlig alltid en ny hverdag. Og den må takles. 

Lykke til med hverdagsledelsen.

–Trude

Les mer om kurset vårt i hverdagsledelse – eller ta kontakt med meg på trude@itstimeout.no hvis du ønsker et skreddersydd opplegg for nettopp din bedrift.

Dette innlegget er SAMskapt med Magnus fra Sommerfuglen Media