Ikke bli med medarbeiderne i senga

Ikke ta med medarbeiderne i senga

Enkelte ledere påfører sine medarbeidere så mye negativt stress at medarbeiderne tar med lederen sin i senga – mentalt sett. Dette kan få store konsekvenser.

Bare så det er sagt, de aller fleste ledere er ålreite og gode. Men iblant treffer vi ledere som møter medarbeiderne på en ugrei måte.

Skrekkeksempelet

I ett tilfelle endte det med at medarbeideren ble sykemeldt, gikk til psykolog og til slutt sa opp jobben. Lederen og hans lederstil hadde gått henne på helsen løs.

Lederen hadde fått det for seg at medarbeideren ikke leverte godt nok. I stedet for å spørre medarbeideren, bestemte han seg for å ”ta henne”. Han kontrollerte alt hun foretok seg ned til minste detalj. Han var alt annet enn nysgjerrig, spurte henne aldri om noe, heller ikke om hvordan det gikk med kundene  og prosjektene hennes. Han kalte inn til møter med en agenda og når medarbeideren møtte opp, var agendaen som oftest en annen. I stedet for konstruktive samtaler, endte møtene opp som rene bakholdsangrep med mange og uriktige påstander.

Den dårlige lederstilen viste seg også på andre måter. Lederen hadde ingen struktur, viste ikke vei og ga egentlig blaffen i hele teamet. Det han var mest opptatt av, var pengene og det å selv bli belønnet. Han så ned på og baksnakket de andre og hadde et enormt behov for alltid å være best. Han brukte mye tid på sitt eget kontor der han laget konspirasjoner og skapte sitt eget verdensbilde.

Både en psykisk og fysisk belastning

Den utsatte medarbeideren var i ferd med å kjøre seg helt i grøfta. At lederen hele tiden kontrollerte, holdt henne utenfor fellesskapet, mistenkte og anklaget henne, hadde gitt henne angst og stress. Hun tok med seg lederen mentalt sett i senga. Hun ble sykemeldt, og i samråd med legen anbefalt å ikke møte den helsefarlige lederen uten advokat til stede.

Så psykisk og fysisk belastende kan det altså være å forholde seg til en dårlig leder.

Kanskje hadde lederen lav selvfølelse. Kanskje han var usikker på seg selv, hvem han er som leder og hva han egentlig står for. Kanskje hadde han ingen selvinnsikt. Kanskje manglet han trygge personer i livet som ga han feedback, kanskje turte ingen å fortelle hvordan han fremsto. Kanskje likte han å skape frykt og tråkke på. Grunnene kan være mange.

Styrelederen var godt kjent med lederen sin væremåte, og at flere medarbeidere sluttet på grunn av han. Kunder kommenterte lederstilen. Lederen ble premiert med fortsatt jobb og god årsbonus i selskapet.

Å gjøre smålige ledere enda mindre

Medarbeideren fortalte at hun sammen med psykologen hadde laget et mentalt bilde av lederen som liten. Så liten at han fikk plass i en fyrstikkeske. Dette ble hennes verktøy for å stå rakrygget i møte med lederen. Bildet av lederen som fysisk liten – ikke bare smålig – hjalp henne med å innse at det ikke var henne det var noe galt med.

Mentalt sett satte hun fyrstikkesken på utsiden av soveromsdøra – og senere kastet hun mentalt sett fyrstikkesken med den lille lederen.

Trygge ledere avler trygge medarbeidere

Metoden hjalp. Til slutt valgte hun likevel å si opp og gå videre til et team med en ny leder. En leder som løftet, heiet, lurte, spurte, støttet og våget å vise sårbarhet og mot og til å invitere andre inn.

En leder som liker seg selv, som respekterer seg selv (respekt kommer forresten av det latinske ordet; respectare – som betyr se på ny/se om igjen) og som er nysgjerrig, sørger også for å behandle andre mennesker på samme måte. Den har sjelden behov for å se på, komme med bakholdsangrep og rakke ned på andre. Den tryggheten og respekten lederen har for seg selv, gis videre til menneskene rundt.

Og så kommer en fortsatt ganske langt med å oppføre seg som folk. 

//Trude

Dette innlegget er SAMskapt med Magnus Liøkel fra Sommerfuglen Media.

Trude Falck Bjånes

Trude Falck Bjånes

Gründer og daglig leder